A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Japonsko - Průvodce

O hospodářské situaci Japonska, výrobcích, zemědělství a rybolovu.

Světoznámá kvalita

Japonsko si v hospodářství vede výtečně. Ve světě je druhým státem (po USA) s největším hrubým domácím produktem (HDP). Zapříčinil se o to především vysoce rozvinutý průmysl. I když se na veškerou výrobu musí importovat většina potřebných surovin a paliv, Japonci dokáží zajistit běh výroby tak, aby byl efektivní. Nepochybně jim k tomu napomáhá využívání pokročilé techniky a její vymoženosti, jsou šetrní a pracovní síla je i ve své skromnosti stále výkonná.

Kvalita a nejnovější technologie zajišťují výrobkům dobré jméno ve světě a tudíž i vysoký export do nejrůznějších koutů světa. Jedná se hlavně o stroje, elektroniku, automobily a jejich zařízení, dokonce i textil, nejrůznější hutnické zboží, lodě a chemikálie.

Značky elektroniky, jako jsou to například Canon, Fuji, Sanyo, Konica, Nikon, Toshiba a Yamaha zná snad každý… a to bych mohla jmenovat spoustu dalších. Japonsko produkuje i světově uznávané značky automobilů – jsou jimi například Toyota, Honda, Nissan, Suzuki a další.

Zemědělství

Jelikož Japonsko je země velmi hornatá, orná půda pokrývá pouhých 11 % celkového povrchu. Přesto si Japonci dokáží vyprodukovat přibližně 70% potravin, které k životu potřebují. Zasluhuje se o to především rýže, která je základní složkou japonského jídelníčku.

Pěstuje se na více jak polovině orné půdy, o ten zbytek se dělí ovoce, cukrová třtina, čaj, zelenina (například Wasabi – velmi ostrý japonský křen zelené barvy ) nebo různé druhy koření.

K polím je třeba přivádět vodu. Spousta krátkých a divokých řek pramení i končí v horách, a tak často do nížin ani nedotečou. Na některé části orné půdy se voda nedostane. Na toky řek se proto napojují kanály, které vodu k polím přivádějí, a zavlažují je. Od 50. let vzrůstá chov zvířat hlavně skotu, prasat a drůbeže.

Rybolov

To by bylo, aby země s tak dlouhým pobřežím neživila svůj národ rybami. Proto není divu, že Japonsko se svým rybolovem patří k největším mocnostem na světě. Ryby jsou pro Japonce hlavním zdrojem proteinů. Přibližně polovina ryb se loví na otevřeném moři, asi tak 25% výlovu ryb probíhá v pobřežním šelfu a ostatní ryby (přibližně 20%) pocházejí z umělého chovu – nejčastěji ve slané vodě. Loví se zejména tuňák, sardinky, makrely, lososi a pstruzi.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA