A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Japonsko - Průvodce

Japonská kuchyně je výtečná. Někoho může odrazovat pomyšlení na pojídání syrových ryb, ale tamní kuchyně rozhodně není založená jen na nich, i když Japonci syrové ryby milují. Základem jejich kuchyně je především rýže, která je součástí většiny pokrmů. Japonská strava má prý blahodárný vliv na zdraví, dlouhověkost a vitalitu člověka. To je také jeden z důvodů, proč se v posledních letech rychle rozšířila do celého světa.

Kde se najíst?

Nabízí se hned několik možností, jak se v Japonsku najíst. Záleží jen, kolik za jídlo chcete utratit a na co máte právě chuť a čas. Je samozřejmé, že s kvalitou stolování přichází vyšší cena a naopak – za malý oběd v plastové krabičce zakoupený v chladícím boxu tamní samoobsluhy neutratíte mnoho. Obecně ale platí, že restaurace a jiná místa pro stolování nabízejí chutná a kvalitní jídla s příjemnou obsluhou a nejvyššími hygienickými normami. Voda z kohoutků je rovněž většinou pitná.

Tipy na některá jídla

Následující odstavec vám nabídne několik tipů jídel k ochutnání. Bude jen na vás, které si zvolíte za své oblíbené…

Nejznámějším a evropskou populací asi nejoblíbenějším pokrmem je sushi. Jsou to, dá se říct, „malé jednohubky“, které bychom měli sníst na jedno až dvě kousnutí. Jí se, jak jinak než hůlkami. A co že to vůbec je? V tomto případě se opravdu jedná o syrové ryby, především o lososa, kraby, chobotnice, garnáty, krevety a dokonce i rybí jikry. Většinou bývají spojené proužkem mořského plevele s trochou lepkavé rýže. Ochucují se pikantní sójovou omáčkou a kořením wasabi. Je to opravdu pochoutka. Obzvláště dobré jsou pak californské rolky, což je rýže s krabem, lososem či tuňákem, okurkou, avokádem, kouskem wasabi… atp. To vše zamotané v mořském plevelu do dlouhé ruličky a nakrájená na malé válečky. Jednou ochutnáte a určitě je budete milovat!

Dalším pokrmem jsou čínské nudle, což jsou dlouhé širší nudle vařené ve vepřovém vývaru, s plátky vepřového masa, s přídavkem špenátu a pórku. Podávají se v misce. Jí se hůlkami a voda se z misky srká.

Znát možná budete i kari rýži, což je uvařená rýže politá kari omáčkou s dušeným masem. Podává se na talíři či tácku a jí se také hůlkami.

Chutné jsou rovněž Yakitori - malé kousky kuřecího masa se zeleninou grilované na jehlicích (jako špízy). Když jsou hotové, stáhnou se z jehlice a podávají se na talíři, samotné nebo s rýží. Jí se hůlkami.

Dost populární je také Oyako domburi. To je (opět) rýže zalitá kuřecím masem vařeným ve vejci s cibulí. Podává se v misce, posypané mořským plevelem nebo zelenými natěmi z cibule. Rovněž se jí hůlkami.

Japonské pokrmy (nahrál: admin)
Japonské pokrmy
Japonské pokrmy (nahrál: admin)
Japonské pokrmy
Japonské pokrmy (nahrál: admin)
Japonské pokrmy
Japonské pokrmy (nahrál: admin)
Japonské pokrmy
Japonské pokrmy (nahrál: admin)
Japonské pokrmy
Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo
Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo
Speciality (nahrál: admin)
Speciality
Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo
Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA